Dag41, enigszins verlaat...

15 juni 2025 - Reine, Noorwegen

Om 5.30u. maken de schreeuwende meeuwen mij wakker. Dát  vind ik niet echt leuk. Gisteravond keek ik daar toch anders naar. En heb nog een leuke video gemaakt van de scholeksters en hun kleintjes, maar om 5.30 u, liever geen geschreeuw en gepiep rondom de camper.  Na nog een klein tukkie moesten we opstaan ivm dat we om 7 uur  vanmorgen van het terrein af moesten zijn. En zó  geschiedde. Geen probleem. Wat is het slecht weer. De bergen zitten in de wolken,  het regent. Niks aan.

Brrr, slecht weerSlecht zicht

Montessori school. Langs de route

Onderweg ,zien we dit bijzondere gebouw, het blijkt een school te zijn. Voor Montessori onderwijs!

Om 10 uur gaat het Vikingmuseum open. We rijden daarheen , eerst even langs de Spar en dan ontbijten we met verse broodjes op de parking van het museum. Natuurlijk waren we de eerste.  Na 9 uur liep het vol, bussen met toeristen, diep in de kraag gedoken of onder een paraplu lopen ze om 10 uur massaal naar de ingang. Aldaar een drukte van jewelste. We kopen kaartjes en gaan na de nodige info te hebben gekregen over de audio tour, de expositie ruimtes in.

Kledij uit die tijdExpositie ruimte

Het was kort samengevat: niet wat we hadden gedacht. De taal brak ons op. Alles kon je in div talen luisteren,  maar het was met een dusdanig dialect dat we er beide weinig van hebben opgestoken, jammer. Er draaide een film over de tijd van de Vikingen.

Film vikingmuseum

Een verhaal, mooi uitgevoerd, maar wederom niet te verstaan. Heel spijtig. Daarna liepen we buiten, naar het "longhouse"! Nat geregend gaan we naar binnen en dat ziet er reuze leuk, mooi, en interessant uit.

Diverse oude ambachten werden uitgebeeld door mensen in historische kledij. Er werd soep gekookt in zo'n grote ketel hangende boven een vuurtje, er waren tafels met banken, waar wijn werd geschonken en gidsen hun verhaal vertelden. Gezelligheid alom.

Oude ambachtenOpgebaard na het overlijdenSchoenmakerij

De wandeling buiten was nat, maar de omgeving rondom het museum was prachtig met wandelpaden, die naar een Vikingschip moesten leiden. Maar na 2 km over de groene heuvels en dalen, zijn we gestopt en omgekeerd. Er kwam nog steeds geen boot in beeld. Dus nat en toch wel teleurgesteld zoeken we de camper weer op. We besluiten om naar de veerboot te rijden en dan morgen de oversteek naar het vasteland te maken.

Ook nu is het grauw en grijs, toch is het een schitterende route, nog steeds de E10, de hoofdweg van het eiland. Soms is de weg heel behoorlijk, maar vaker erg slecht.

Beschadigd wegdekMistWeinig ruimte voor het passeren

Kudde schapen langs de weg

Ook de breedte  is vaak maar 1½ auto breed, waardoor je zeer geconcentreerd moet zijn om op tijd uit te wijken. En als er dan ook nog spontaan een kudde schapen over en langs weg lopen, kost dat veel energie. Erg lang is de route niet, 95 km. Maar we hebben er 2 uur over gedaan zonder stop.

Aqua kleurig waterAqua kleurig water

We zien onderweg ook dat het water in het fjord een andere kleur blauw is. Meer aqua kleurig. Ik herinner me er iets over gelezen te hebben. En ik zoek het na.

Later bij de foto staat meer info daarover. Om 15 uur rijden we het dorpje Moskenes in, waar we willen overnachten en morgen willen oversteken, naar Bødo. Wat een drukte, enorm. Iemand zei: het lijkt Volendam wel! 😂😂.

Het gaf ons ook het gevoel, dat we ineens in het hoogseizoen waren aanbeland. Op de camping krijgen we een plaats toegewezen. Het is een mooie goed verzorgde camping, absoluut.

Onze camperplek in Moskenes

En in terrasvorm, waardoor je een bijzonder aanzien krijgt. Met groen afgewisseld, zie je de campers wél of niet. Ook hier is het druk. Zie de foto’s en óók een film wil ik toevoegen. Het gaat nog steeds moeilijk,het toevoegen van de foto's. Maar via een omweg (foto's  verkleind naar gerards  mobiel) en via zijn telefoon toe gestuurd naar de reislogger. Ingewikkeld,  maar gisteravond ging dat goed.

We troffen hier wederom mensen van een vorige camping. Na een praatje te hebben gemaakt, zij gaan maandag met de boot mee, lopen we de camping rond. De zon is gaan schijnen, mensen zitten buiten. Er zijn veel mensen met kleine tentjes, zij koken in de centrale keuken of gewoon op een pitje op een gasflesje op een picknicktafel. En eten uit een pannetje. 😆😆 Hoe herkenbaar!! Zoals vroeger. Overal staan picknick tafels waar aan gegeten wordt. Ook staan er kleine huisjes, waar een grote ronde tafel in staat, waar mensen binnen kunnen zitten als het regent. Maar nu de zon schijnt, leeft zo'n camping weer! Gezellig hoor!

Waar we morgenavond zullen staan, dat is nog een verrassing.

Fijne avond, groetjes

Inmiddels is het zondag, 13.30 uur. Vanmorgen een beetje vaderdag samen gevierd, daarna onze planning gemaakt: we willen om 14.45 met de boot mee.

Overtocht Moskenes >>>>>> Bodø

Dus gaan we naar het haventje, en bij  de rijstroken zien we, dat er genoeg plaats is nú.  Hopelijk schatten we het niet verkeerd in. Maar het lijkt ons dat we dít keer gewoon mee zullen gaan. De overtocht duurt ± ruim 3 uur. De zon schijnt, ondertussen dat ik dit schrijf, heeft Gerard thee gezet. Nu afwachten.....! Wordt vervolgd....

Voor vandaag....wens ik jullie nog een fijne dag die voor jullie minder heet is dan de afgelopen dagen. Hier is het 12°.

Groetjes van Gerard en Paula.

1. Henk Ufkes:
    15 juni 2025
    Weer mooie beschrijvingen van de prachtige Vesteralen en Lofoten eilanden met de prachtige ruige natuur. Het weer zit niet altijd mee, maar desondanks het wel indrukwekkend. Dat
  2. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    15 juni 2025
    Het blijft heel mooi, waar je ook bent, nú in Saltstraumen.
  3. Henk Ufkes:
    15 juni 2025
    Bij Saltstraumen heb je onder de brug enorme stroomversnellingen als gevolg van getij verschillen. Daar zitten op de rotsen in het water veel vissende vogels. Bij de brug is een restaurant en een parkeerplaats en vandaar kun je naar beneden lopen naar de waterkant om de stroomversnellingen en draaikolken en ook de vogels te zien.
  4. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    15 juni 2025
    Hi Henk, jullie zijn hier dus ook geweest😂. Om 9.30 uur en om 15.30 uur moet je gaan kijken werd ons verteld bij aankomst. We gaan dat zeker doen. Dankjewel. Gr