Dag 40

13 juni 2025 - Vågan, Noorwegen

Vrijdag 13 juni, we vertrekken met een zonnetje en 15° om 9.30 uur.

Op weg naar Vaga Kirke, een kathedraal, waarvan men zegt dat dát de grootste is van de Lofoten. Hij is bijzonder mooi van buiten om te zien, of ie de grootste is!!?? Een stadje Solvaer en een visserdorpje Hemmingsvaer. Via een zeer slechte weg  met enorme verkeersdrempels rijden we eerst naar het uiterste puntje van het eiland, 'n vissersdorpje. Lauvwik. Onderweg zien we een bijzonder huisje. Buitenzijde met allemaal uitbeeldingen, schilderingen. Ook een rek met grote, kleine, alle formaten boeien, welk gevonden voorwerpen blijken te zijn. Op internet vind ik er iets over: 'n Excentriek versierd exterieur van een traditionele vissershut.

Het excentrieke huisjeHuisjes in de haven van Lauvik

Als we in het dorpje aankomen, kunnen we niet verder, einde van de weg! Maar ik zie in de haven iets vreemds staan, soort huizen van vreemd materiaal. We rijden erheen, en kunnen niet ontdekken wat het moet voorstellen, wel zien we dat het een soort bouwwerk van takken/ houten palen is, waar iets aan op is gehangen.

Drooghutten voor viskoppen

Dus stap ik uit en de " geur" van vis komt me tegemoet. Er staat een bord" verboden aan te raken"! Dat was ook niet mijn bedoeling,  maar ik zag al snel dat ik het óók niet wenste aan te raken. Allemaal vissenkoppen aan elkaar gebonden in strengen hingen daar te drogen!! Ahaaa. Had ik niet kunnen bedenken.

Drogende viskoppenViskoppen

Ik ken wel het verhaal over "stokvis drogen". Ik kon wel van ver zien dat het dat niet zou zijn. We draaien om, hier kunnen we niet verder dus moeten we die weg ook terug, die vreselijk slechte weg. De spullen in de camper hebben hard te verduren. Stapvoets met 4 ogen gericht op het wegdek, rijden we de komende 20 km.

Veel groen op de routeGroene vergezichten

Geen mogelijkheid om de groene omgeving te spotten. Mooiiiii ...tot aan de E10, dan beter wegdek. Wel vaak erg smal met uitwijkmogelijkheden.

Nú  richting Solvaer. Onderweg zien we een parking met uitzichttoren....dus stoppen we. Het stond vol met campers en veel nederlanders natuurlijk. We klimmen 87 treden omhoog, en een prachtig uitzicht volgde.

Hai....

Uitzichtpunt onderwegKom eens van die rots af, GerardBovenop het uitzichtpuntUitzicht vanaf uitzichtpunt  op het kerkje

Natuurlijk maken we foto's, van een kerkje op een landtong, Austnesfjord,  waarvan wij zeggen: er staat alleen een kerkje en een flatgebouw!!! Bejaardenhuis misschien?! Ondertussen begon het te regenen.  Nog even gauw Nora uitlaten en dan verder.  Op weg naar Solvaer. Leuk dorpje, veel beweging op straat, maar het giet inmiddels, waarom zouden we hier uitstappen?! Dus...nu naar de Kathedraal. Op het moment dat ik de route invoer, hoor ik al de mededeling, dat bij aankomst hij vermoedelijk gesloten zal zijn. Ja dus!! Hoe kan dit toch?! Toeristen stoppen massaal, lopen rond het mooie gebouw, duwen bij de ingang op de deurklink! Maar nee hoor! Je kunt er niet in.

De Vagan KirkeVagan Kirke

Jammer. Helaas. Als Nederlander denk ik: Voor het entreekaartje vragen ze €5! Wat missen ze dan op zo'n dag aan inkomsten!!???  Inmiddels rijden we op de Lofoten, de zuidelijke eilandengroep. Spijtig, het uitzicht is slecht. Het blijft regenen.  Druilerig verder naar Hemmingsvaer.

Brug naar Hemmingsvaer

Flinke keien/ rotsen

De ene na de andere brug gaan we over. Wat een gigantische keien, rotsen, keien langs de weg, op het strand etc...Als we Hemmingsvaer naderen, zie je overal camperplaatsen, bomvol! Mensen gaan het laatste stuk lopen naar... het vissersdorpje.

1000022013Eenrichtingsverkeer op een brug

We treffen bij 2 bruggen dat er stoplichten staan, omdat het  eenrichtingsverkeer is op de brug. Gekke smalle bruggen en dan zijn we er. Ik  zie de Kav fabrik. Aha grapppig. ( Kaviaar fabriek? 😉)  Open? Het is niet wat ik denk, dus toch maar niet.

KAVI....in Hemmingsvaer

Het vissersdorp Henningsvær telt 428 inwoners, is een echte trekpleister.. overal mensen, nú met regenjassen, paraplu's op! Ook hier is het einde van de weg, het einde van het eiland. We gaan er niet uit. Als de zon had geschenen dan wel. Nu niks aan om nat te regenen. Dus de weg terug, via die eenbaans bruggen etc.

Paardebloemen langs de weg

Op vele wegen, al -tig kilometer zien we hier geen koolzaadvelden zoals in Zweden, maar paardebloemen. Eerst valt dat niet op, maar je kunt het zien als verfraaiing van de wegen. Rijst bij mij de vraag: Wat komt er als die zijn uitgebloeid? Fluitekruit! Klopt!

Wederom zien we overal fietsers ingepakt, bepakt en bezakt, de berg op in de regen.  Petje af, wat 'n uitdaging..  Nora heeft veel moeite met het ontspannen liggen tijdens de reis. Geen zin in haar mand, en ligt graag in het pad tussen ons in en dan nog het liefst met haar achterwerk onder  het dashboard, moeilijk. 😩 . Ze glijdt weg, liggende op div type matjes, en gaat steeds verliggen. Erg onrustig, zeker met al die bochten en slecht wegdek. Nu hebben we het mandje tussen ons in gezet. We zullen zien. Het lijkt erop dat ze dit toch prettiger vindt. Ze is wat rustiger.

Via de E10 nog steeds , rijden we ...naar het Vikingmuseum,  aldaar zien we een parking vol met campers, hier willen we morgen heen. Je mag overal op allerlei plekken overnachten in Noorwegen,  maar hier niet. Dan rijden we iets verder door! Overal zie je normaliter campers geparkeerd staan, waar overnacht wordt! Maar nú  dus niet! Hoe kan dit nou weer? Plm 15 km rijden we verder, voordat er een parkeerplaats bij een Restaurant in beeld komt, bomvol! Maar we vinden toch een plekje. Via een parkeer app kun je betalen. Tja🤔🤔, als ook dáár nederlanders geparkeerd staan, kunnen zij ons vertellen, dat we hier maar 14 uur mogen staan, en betalen in het restaurant! Oké,  maar het is nu 15 uur???!!!  Hoe pakken we dat aan!??!

We hebben een plekje wat uitkijkt op een weide, vol met broedende vogels. Ik zie 2 scholeksters op korte afstand, de één broedt, de ander scharrelt een beetje rond. En dan ineens, staat de ander ook op en komen er 3 jonkies tevoorschijn! Dat is toch geweldig. Maar de natuur is hard, meeuwen vliegen af en aan, schreeuwend, ruziemakende, het paartje beschermen hun jongen, veel kabaal volgt. Ik vraag me af meeuwen , kuikens eten?  En dan is het geschreeuw voorbij, de kuikens kruipen onder moeders verenpak. Pa zoekt voedsel en vindt regelmatig een vette worm voor het grut.

Scholekster met kuiken

Dat is genieten op een andere manier. In het gras zie je regelmatig witte kopjes omhoog komen, broedende meeuwen?! Leuk uitzicht voor de rest van de dag.

Er zit bij de video's nog een filmpje over de vogels.

Het restaurant is een verzamelplaats voor wandelaars, het is hier ook een geweldige plek om te wandelen, niet een ommetje maar échte wandeltochten. In speciale outfits, ivm regen, zie je ze gaan met stokken en wandelschoenen. Het was een bijzonder dagje. Veel regen, hoge temperaturen, nu in de avond, flinke rukwinden! Maar we sluiten de dag wederom af met mooi uitzicht, tot we gaan slapen

Een stukje uitleg over de LOFOTEN:

De Lofoten liggen verspreid over de wateren van de Noorse Zee, boven de poolcirkel. Deze zeldzame uithoek biedt een landschap dat bestaat uit imposante bergen, diepe fjorden, lange stranden en schilderachtige vissersdorpjes.

De Lofoten hebben een sterke band met de Vikingtijd. De uitstekende vismogelijkheden zijn een belangrijke reden waarom mensen hier al duizenden jaren wonen.

Dankzij het warme water van de Golfstroom hebben de Lofoten een veel milder klimaat dan andere delen van de wereld op dezelfde breedtegraad.

Bestaat uit 80 eilanden, ligt 100km boven de poolcirkel. Minder dan 25.000 mensen wonen er en leven voornamelijk van de visserij.

Fijne avond. Groetjes