Vrijdag 27 juni 2025
27 juni 2025 - Galdbygde, Noorwegen
Gisteravond tot 23 uur ging de gondel heen en weer. Kennelijk zijn daar dan nog liefhebbers voor op dat tijdstip. Maar omdat het zo lang licht blijft is dat ook mogelijk, denken wij. Overigens, we beginnen inmiddels te merken dat we zuidelijker komen, want snachts is het niet echt heel donker, maar duidelijk meer dan 1 week geleden. Toen ging je naar bed met daglicht. En snachts bij een sanitaire stop, om 2 of 3 uur, was het gewoon dag! Afgelopen nacht werd ik wakker van een enorm lawaai, 03.00 uur! Het duurde even, voor ik begreep wat er gebeurde. We stonden dus pal naast een rangeerterrein van de treinen. Dat duurde pakweg een uur of meer, daarna begon het giga te regenen met flinke rukwinden erbij. Daar werd ik óók niet blij van...de klok tikte verder....om 5.00uur dacht ik natuurlijk aan ons uitje voor deze morgen. Maar het kwam goed, om 8 uur scheen de zon, de temperatuur was prima,17° .
Om 10 uur zaten wij in de eerste gondel van die dag. Boven aangekomen, waren de uitzichten geweldig! Via mooie loopbruggen kon je steeds hoger en naar alle kanten lopen. Prachtige rotsen, keien etc.
Zicht op de bergen, de meren, de diepe dalen. De kleurschakeringen van het groen en het blauw in de lucht en van het water.
In de diepte keken we uit op de parking van de camper. Het was een zeer geslaagde onderneming.
En toen was er koffie mét...vervolgens weer op weg naar beneden, niet via de wandelpaden maar met de gondel. Heel veel wandelaars kwamen boven, bezweet, maar allen vrolijk. Missie geslaagd. Eenmaal in de camper gingen wij op weg naar de beroemde Staafkerk van Lom! Die moet je gezien hebben en die zou dus open moeten zijn. Dat was dus ook zó. Maar eerst reden we echt een geweldig mooie route door het Romsdal.
Links en rechts bergen om ons heen én een enorme hoeveelheid aan watervallen! Niet te geloven. Het was schitterend, afwisselend met flinke stroomversnellingen, die ook weer verval erin hadden zitten, en grote bergen rotsen in het water maakte het nog spectaculairder. Kilometers hebben we ervan genoten, talloze films gemaakt, helaas zijn die moeilijk te downloaden op de reislogger, maar ik ga het wel proberen. Veel foto's waar ik slecht een keuze in kon maken zijn wel toegevoegd. Na zo'n spectaculaire rit, komen we ineens in een vlak landschap terecht, we zitten dan wel behoorlijk hoog en met vele scherpe bochten erin. We vinden dat niet leuk, het doet ons denken aan eerdere wegen die we hebben gereden tijdens onze
vakantie. We zagen nauwelijks auto's, helemaal geen huizen meer en een verschrikkelijke slechte weg weer. 30 km lang. Bulten en gaten, overal los grind. Wel zien we overal schapen en koeien, die de weg gebruikten op hun manier.
Tenslotte komen we toch weer in de bewoonde wereld, de Jontunheimen, ook een bekend natuurpark. Nog 20 km tot aan Lom. Wat een toerisme. Winkeltjes, een gezellig bruisend dorpje. Met de Staafkerk!
Bij de entree zit een nederlands sprekende dame. Dus was dat gelijk een leuk welkom. Zij was van oorsprong een Noorse. Maar woonde al heel lang in Nederland. De Staafkerk is heel bijzonder! Absoluut mooi om gezien te hebben. Bijzonder houten interieur in allerlei kleuren. Hij is oorspronkelijk gebouwd in 1160. Daarna zijn er diverse aanbouwen bij gekomen. De bouw ervan is zeer uniek, zie google voor verdere informatie. Het is met name een zeer bijzondere constructie. Maar ook met bijzonder houtsnijwerk versierde onderdelen.
Het altaarstuk, erg mooi, is een renaissanceschilderij uit 1669. De maker is, bijzonder detail, onbekend!
De Kerk is nog steeds in gebruik als hoofdkerk in Lom. Buiten gekomen vonden wij het de moeite waard. Ondanks de slechte route. We zoeken een camping op, een met een groot grasveld, wederom gelegen aan de rivier " de Otavatn" waar al snel veel vakantie gangers bij ons komen staan. De zon schijnt nog steeds. Het is 22 uur. Het was een prima dag. Morgen trekken we verder. Richting Borgund.
Met Noorse groetjes
P & G
Zusje:28 juni 2025Prachtig! Het lijken wel schilderijtjes! En die kerk…alles houtsnijwerk, supermooi!
Gerard en Paula naar de Noordkaap:28 juni 2025Idd Ine, ik heb zoveel mooie foto’s, fijn dat anderen dat ook vinden😘