Dag 29

2 juni 2025 - Karasjok, Noorwegen

Maandag 2 juni

Het is bewolkt als we wakker worden. Zo zal het ook blijven, maar de temperatuur is beter dan gisteren. De hele dag tussen de 6° en10°. Ik maak nog een paar foto's. En dan rijden we naar het Sami museum, 400 meter verderop. Het was een bijzonder mooie expositie. Schitterend verwoordt en uitgebeeld vanaf miljoenen jaren geleden. Tot heden. De ijstijd, het stenen en  bronstijdperk werden in prachtig beeld gebracht. Tot heden. Over de Sami cultuur, veel info en tentoonstelling van kleding , hun leefomstandigheden.

KledingTaalsymbolenKruipbramen

Hoe zij zichzelf in leven hielden etc etc. Mooi uitgebeeld. Buiten was er een openluchtmuseum, waar een dorp met allerlei leefomstandigheden te zien waren. Ook een Tent.

TentBotenhuisUitgebeeld in het dorpRuimte waar huiden werden gedroogd

Met in het midden een vuurkorf waar op vlees,vis etc op geroosterd kon worden. Maar ook hun manier van dieren vangen was nagebouwd. Leuk om te zien. Een val voor een wolf, rendier, hermelijn etc. Zelfs een berenval was nagemaakt. Zie de foto's en teksten.

Als we tenslotte weer de camper op zoeken, begint het te regenen en het houdt niet meer op. Het is nu bijna 20.00 uur en het  regent nog steeds, flink. We zijn vanmiddag, de rit was maar 120 km dus vroeg op de camping, nog een stukje wezen wandelen, leuk, kleine paadjes, glibberig van de regen, dat wel. Maar mooie omgeving. Aldaar zagen we "bergen uitwerpselen"! Welk dier is dit geweest?

Keutels...van wie?

Die komt dan kennelijk regelmatig hier, want op de camping zie ik ze ook. Ik heb gegoogled, maar ben er nog niet uit: de capibari of een ree. Wordt vervolgd.

Gerard heeft het onderstaande verslag gemaakt over het Inari meer en de Sami cultuur.:

WOONPLAATS VAN DE SAMI, DIE RENDIEREN HOUDEN

Traditioneel gezien werden rendieren het hele jaar door verzorgd. De herders trokken van het ene gebied naar het andere, afhankelijk van de seizoenen en de weidegronden. Elk herdersdorp, of siida, bestond uit verschillende families. In de herfst vertrokken ze van de zomerweiden in de open hooglanden naar de naaldbossen. Daar werden de rendieren de hele winter gehouden. Ze wisselden elke twee tot vier weken van gebied, afhankelijk van de weide- en weersomstandigheden. Het herdersdorp begon aan het begin van de lente aan de terugreis naar het berggebied. Na het kalven mochten de rendieren een aantal weken rond Midzomer vrij rondlopen.

INARI is het centrum van de Sami-cultuur in Finland. Het herbergt een aantal belangrijke Sami-instellingen, waaronder het college en het parlement, en is de locatie van het belangrijkste Sami-museum in Finland, Siida. Inari ligt aan het grootste meer van Lapland, het Inarimeer

Het dorp ontstond op een plek waar de rivier de Juutua uitmondt in het Inarimeer. Inari was door de eeuwen heen een belangrijk handelscentrum. Het dorp werd officieel gesticht in 1876, maar bestond al eeuwenlang. Er zijn verschillende huizen uit de steentijd gevonden in de buurt van waar nu het Siida Museum is gevestigd.

Het dorp Inari heeft thans 600 inwoners

Echter de gemeente Inari is de grootste gemeente van Finland.

De gemeente is qua grondoppervlak net zo groot als in Nederland de provincies Groningen Friesland Drente en Overijsel bij elkaar en telt totaal 7000 inwoners in dit zeer dunbevolkte gebied.

——  ———

Morgen rijden we naar de Noordkaap! Hopelijk met mooier weer dan vandaag.

Groetjes fijne avond

1. Riek.:
    2 juni 2025
    Interessant verslag Gerard over de Sami cultuur.
    De keutels lijken wel op die van een uil, zoiets vonden wij op het eiland in de Reeuwijkse plassen.
  2. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    2 juni 2025
    Het zijn keutels zo groot als een eikel. En ik heb nog eens gezocht etc, etc. Maar denk tóch van een hert,ree.
  3. Gr annie:
    2 juni 2025
    Morgen dus eindelijk de grote dag, geniet ervan en hoop dat het goed weer is doei groetjes annie
  4. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    2 juni 2025
    Jahoor, de dag! We zijn dan precies 4 weken op reis! Wat zal de komende 4 weken op ons pad komen?🤔
  5. Henk Ufkes:
    2 juni 2025
    Wat zien jullie weer mooie en leuke dingen! Aan de hand van het verslag reizen we graag mee.
  6. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    2 juni 2025
    Dankjewel Henk, leuk dat jullie het ook leuk vinden!
  7. Fred:
    3 juni 2025
    Wat een reis maken jullie!
    Maar ook de voorbereiding, en dan vandaag naar de Noordkaap. Geniet ervan.
    Fred
  8. Gerard en Paula naar de Noordkaap: