Dag 25

29 mei 2025 - Haparanda, Zweden

Donderdag 29 mei

Vannacht om 4.00 uur scheen de zon al. Heel apart als je dat ziet! We gaan zo langzamerhand richting poolcirkel, dus vreemd is dat niet. Ik heb geprobeerd daar foto's van te maken. Komt misschien niet over zoals het was.

De zon om 4.00 uur snachtsDe zon om 4.00 uur snachts

Maar tóch!  Het was superlicht, ondanks de verduistering. Vannacht doen we de ijsdekens voor de autoruit, die we nu als zonwering gebruiken. Op speciale afmetingen gemaakt!  Plak en knipwerk! Vandaag een rustdag op de camping. Alhoewel...toch maar even de was gedraaid. Eventjes was het niet, dat viel tegen. Wat meeviel was de prijs. Altijd op campings een verdienmodelletje! Maar hier gratis, wassen en drogen. Dat drogen was geen succes want de droger was niet aan de praat te krijgen.  Dus de was aan de lijn gedroogd. Maar de 2de was stond zeker op een eco programma, duurde dan ook meer dan 3 uur. Ondertussen zijn we met de fiets de grens over gestoken naar Tornio, het eerste stadje in Finland! Aldaar rondgereden en bij speciale gebouwen/ kerkjes gestopt. We reden spontaan een prachtig kunstwerk tegen het lijf. Welk uitbeeld dat het stadje bekend staat door de zalmvangst.

Kunstwerk ZalmTekst bij het kunstwerk van de zalm

Tekst bij de zalm

Maar ook diverse andere kunstwerken gezien. Heel modern allemaal.

Modern kunstwerkOorlogmonument

En natuurlijk een oorlogsmomument, verwijzend naar de 1914- 1917 oorlog aldaar. De tekst heb ik geprobeerd te vertalen via google maar is me niet gelukt. Vreemde vertaling! We kwamen een mooi gebouw tegen wat het stadhuis bleek te zijn.

Stadhuis

Maar toen we dichterbij kwamen zagen we hoe verpauperd het was. Van veraf zag je dat niet, maar van dichtbij dus wel. Maar het mag dan overal mooi gekleurd eruit zien, van dichtbij zie je heel vaak dat het niet zo verzorgd is als het lijkt. Rottend of beschadigd hout, met een leuk kleurtje "opgeknapt" . Ook bij de kerkjes die we zagen was dat het geval. Dit was Finland, maar in Zweden hebben we dat ook veel gezien. Jammer. Nog eventjes een winkel opgezorgd voor wat boodschappen. Waarachtig een flink winkelcentrum! Maar na de super toch naar huis gegaan, want de was wachtte nog!! Inmiddels was het 16 uur geworden, en de was moest nog aan de lijn!!! Want die droger.....! Toch maar even bij de onbemande receptie geprobeerd! Door HALLOOO te roepen in de aangrenzende keuken! En ja hoor daar kwam de receptioniste, die ik smiddags al had gesproken, aan. Zij had kennelijk een dubbel functie. Ja die droger....die moet je speciaal behandelen!!  Het zou fijn zijn als ze dat even voordeed, dat vind ik beter te begrijpen. En dat deed ze, aardig meisje!

Er hing rondom de onderzijde van de droger een sjorband. Die haalde ze omhoog, nadat we de was er in hadden gedaan, en trok toen de band strak rondom, over de deur van de droger! Zó...toen de knop om..en jahoor, hij deed het! Wat een uitvinding! Maar gratis en voor niks. De waspoeder stond er ook gewoon naast, gewoon te gebruiken!

Overigens, ook op deze camping prachtige gratis te gebruiken ovens, magnetrons, kookplaten,koelkasten. Keuken compleet ingericht met tafeltjes en stoeltjes om met elkaar daar te eten. Er was daar ook iemand idd zijn maaltijd aan het bereiden.

Morgen gaan we Finland in op weg naar Rovienimi. Daar begint Lapland.

Groetjes,  fijne avond

1. Henk Ufkes:
    29 mei 2025
    Jullie gaan de lange dagen en korte nachten tegemoet, mooi om mee te maken. De zalm zal daar ook heerlijk zijn denk ik. Veel plezier op weg naar Suomi en Lapland.
  2. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    29 mei 2025
    Dankjewel Henk, heel apart hoor dat licht! Nu om 23.15 nog zó licht als om 21.00 uur. Gerards horloge is nu al automatisch naar Finse tijd!
  3. Frans van Leyenhorst:
    29 mei 2025
    Dan zullen de prijzen van de camperplaats wel inclusief de "gratis" voorzieningen zijn. Jammer dat de gebouwen zo slecht worden onderhouden.
  4. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    30 mei 2025
    😅😅😅, toch niet, Frans. Zelfs één van de goedkopere! Komende nacht zelfs 1x zo duur
  5. Will:
    30 mei 2025
    Ik kijk elke dag weer uit naar je verslag. Zo leuk om op afstand met jullie mee te reizen. Veel mooie dingen in Finland, ik ben benieuwd.
  6. Paula:
    30 mei 2025
    Dankjewel Wil, fijn om te horen dat je het leuk vindt.😘