Dag 19

23 mei 2025 - Ekerö, Zweden

Vrijdag 23 mei, weer heeft het de hele nacht geregend. En buiten is het erg koud ±5°. Dan is het binnen best prettig en moet je wel een drempel over om op de fiets te stappen en 11km te gaan fietsen. Maar we gaan tóch, na eerst nog even wentelteefjes te hebben gemaakt en gegeten. Ouderwets lekker 😋😋. Het lijkt minder koud dan gisteren, en heb dus ook mijn muts en handschoenen in de fietstas gelaten. We fietsen nu lekker vlot, via een stop bij een bankgebouw waar we meegenomen euro's wilden wisselen voor kronen, naar het centrum. Dat lukte weliswaar niet, want de banken  in Zweden hebben nergens nog cash geld in huis, werd ons verteld.

Dan maar naar de pinautomaat! We stoppen bij ons doel: het Koninklijk Paleis.

Paleis aan een andere zijdeAndere zijde van het PaleisDe wacht bij het Paleis

Aldaar zien we natuurlijk prachtige zalen met schitterende wanden, plafonds, uniformen, koninklijke onderscheidingen. Een bijzondere zetel , zoiets als in de Ridderzaal staat met Prinsjesdag.

KledijKledijOnderscheidingenOnderscheidingen

Ook kunnen we de koninklijke kapel zien. Ook erg mooie plafonds met decoraties in " bladgoud"!

Troon

Het was zeker de moeite waard, maar na 5 kwartier stonden we weer buiten, er waren vandaag ook enkele afdelingen gesloten! Terwijl ik het idee had, daar wel een dag rond zou kunnen lopen

Prachtige plafond en wandenEntree van het Koninklijk PaleisSchitterende wandenPrachtige wanden en deuren

. Maar we  begrepen, toen we rondom het kasteel liepen dat gezien de ticketsshops er nog meer te zien was in andere delen van het kasteel. We hadden ons dus eigenlijk niet goed voorbereid.

We besluiten niet nog eens naar binnen te gaan, want we  willen op deze laatste dag in Stockholm ook nog de oude binnenstad zien.

Souvernirs

Was natuurlijk erg leuk, volop piepkleine winkeltjes met souvernirs. En smalle straatjes met van die .....keitjes! Ik had geen voeten meer nadien. Maar was erg gezellig om gedaan te hebben. Voordat we richting de fietsen gaan, willen we even iets gebruiken. Welke winkel nemen we, keuze genoeg....we gaan naar binnen en bestellen 2 warme chocomel mét slagroom.  En wat lekkers. Heel veel soorten gebakjes,koekjes, heerlijk. Maar ook speciaal gebak, uit de regio! Oké,  lekker...die met marsepein graag!

Heerlijk🤩

Ahaaa, wat was dat lekker, verrukkelijk! Gelukkig maar want de rekening was:€42,00 !!!.😵😵😵😵😵!

2 chocomel, en 2 gebakjes!! 😂.

Ach een souverniertje hebben we niet gekocht, allemaal erg duur!  Dan maar zo'n superlekker gebakje à € 14.50 😋😋.

Toen de fietsen opgezocht om huiswaarts te keren. Aldaar, in Stockholm, rijden ze als "gekken" op hun fietsen, links en rechts inhalend. Zonder helm! Op electrische steppen scheuren ze met dik over de 30km je voorbij. Ongelofelijk veel van die dingen. Ze staan of liggen overal verspreid door de stad. Maar ook allerlei type fatbikes, ook zij scheuren je overal links of rechts voorbij. En overal zijn de mensen al snel geirriteerd over de andere weggebruiker. Korte lontjes hebben ze hier ook, dat is duidelijk. Gelukkig liggen er overal heel goed aangeduide fietspaden. Erg fijn ,dat maakte het voor ons duidelijker, waar je wel en niet kon fietsen. In de camper aangekomen maken we ons klaar voor morgen. De camping is al betaald, voor 9 uur moeten we van de camping af. Niet gangbaar  maar ach. We gaan morgen een flink stukje noordelijker. Dus vroeg op pad. Groetjes en nog een fijne avond

1. Clarie:
    23 mei 2025
    Dat gebakje moet wel erg lekker geweest zijn🤪 maar je bent op vakantie hè, dan mag het wat kosten. En nu heb je vast ook begrepen waarom ik het over stevige schoenen had.
    Hier hetzelfde probleem: overal kinderoppas en vaak slecht wegdek.
    Goede reis morgen en hopelijk warmer weer.
  2. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    23 mei 2025
    Richting Sundvall met sneeuwval!
  3. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    Verrukkelijk
  4. Clarie:
    Ik bedoel natuurlijk kinderkopjes
  5. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    23 mei 2025
    Joh....😅, ik dacht al🤔,wat bedoel je nu!?😂
  6. Will:
    24 mei 2025
    Jammer van het weer, maar jullie hebben wel een prachtige reis en zien ontzettend veel. Dat is ook wat waard!
  7. Frans van Leyenhorst:
    24 mei 2025
    Ik zie dat Carl Gustav ook de Avondvierdaagse heeft gelopen. Goede reis.
  8. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    😂😂😂😂,leuk Frans