Dinsdag 24 juni 2025

24 juni 2025 - Trondheim, Noorwegen

Vandaag was het een dagje Trondheim!

Natuurlijk regende het rond 9 uur,  na een vroeg kopje koffie, gaan we op weg naar de Kristansten vesting. Het is inmiddels droog, best fijn. Het is best een stukje stevig doortrappen naar boven. Het is een prachtige omgeving, we zien een goed onderhouden park als we aankomen. Het is nog stil.

1000080472

Het fort werd door de nazi's gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Binnen het fort bevindt zich de plek waar 23 Noorse patriotten door de nazi's zijn geëxecuteerd. In de ruimtes rondom die binnenplaats ,waar het gedenkteken staat, zijn er enkele ingericht, één ervan als capelletje.

Gedenkteken,  voor de slachtoffers die daar werden gefusieerdTekst bij het gedenktekenBinnenplaats met gedenkteken en kapelletje

De Donjon is een echt aanwezig gebouw, nu ingericht als museum.

De donjon op het terrein10000803761000080377Schoenen van de duitse wachters

Kleinschalig maar leuk, via trappen kun je bovenin komen met uitzicht over de stad.

Op de muur1000080387 Uitzicht opde stad

Als we naar buiten komen regent het, we fietsen naar het centrum naar de Nidaros kathedraal.

Aanzicht KathedraalDe Nidarosdom ,de Kathedraal in Trondheim

Een groot plein met daaromheen, de Kathedraal, het museum, een restaurant voor....en een museum met de koninklijke regalia!

Museum Kroonjuwelen etc

Één voor een bezichtigen wij ze. Het museum laat stukken zien uit de oorspronkelijke kerk, indrukwekkend om via een film en foto's te zien over de restauratie werkzaamheden. Bij de koninklijke regalia, was het verboden foto's te maken jammer! Mooi om gezien te hebben.

1000080420

Kleinschalig en mooi. Om 13.00 uur was de gids bij de Kathedraal, dus na een overheerlijk broodje lukte het om aan te sluiten. Ze sprak heel langzaam in het engels, dus was ze behoorlijk goed te volgen voor ons. Zij sprak over het enorme orgel bestaande uit 9600 pijpen.

Het Steinmyer orgel, 9600 pipes

Het Wagner orgel

Velen ervan door de Kathedraal verspreid en toch samenwerkten met het orginele orgel. Mooie geschiedenis. Om 13.30u. werd het orgel bespeeld, waar veel mensen voor gingen zitten, en luisterden. Wij ook! Bijzonder orgelspel. De Kathedraal is van binnen zowel als van buiten prachtig, zie bijgaande  foto’s. De moeite waard.

1000080450

Prachtige gedecoreerde pilaren en gewelven

In het "mapje foto's ", zitten nog meer mooie foto’s!!

Als we naar buiten komen is het waarachtig droog, prettig! We fietsen door het centrum, grote winkels zoals in winkelcentra overal zijn. Ik zie H&M , de Jysk, leuk om rond te fietsen en we gaan richting de haven. Heerlijk fietsen we uitkijkend over het Trondheim fjord, veel boten, bootjes en een cruiseschip. Wat een gigantisch schip is dat. Moe maar voldaan fietsen we terug....idd in de regen. Het was de moeite waard vandaag, morgen weer een stukje meer naar huis. Het plan: op weg naar

"The atlanic road". Wordt vervolgd..

Gerard komt zojuist terug van Nora uitlaten en weet te vertellen dat de parking hardstikke vol staat!

Dus bijna 80 stuks!!

Groetjes van Gerard en Paula

1. Clarie:
    24 juni 2025
    Gaaf, dat orgel met dat gebrandschilderde raam er tussen.
    Misschien moeten wij ook nog eens die kant op.🤣
  2. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    24 juni 2025
    'n Hele mooie Kathedraal, maar ook die bewerkte pilaren, bogen etc👍