Dag 36

9 juni 2025 - Gryllefjord, Noorwegen

Maandag 9 juni

Gelukkig is het droog als we wakker worden. De bergen rondom ons op de camping zijn zichtbaar geworden. We zien dan ook dat links de bergen nog in de bewolking zitten en op de bergen rechts van ons, daar schijnt de zon dus. Waar gaat onze route heen? Dat is niet zomaar duidelijk voor ons. Het komt zoals het komen moet. We moeten nog brood en melk kopen. Supermarkten in overvloed, dus moet dat niet moeilijk zijn. Maarrrr....op Pinkstermaandag ligt dat moeilijker. Alle supermarkten die normaliter zelfs geopend zijn van 7.00 tot 23.00 uur zijn gesloten! Ahaaa! We zien wel, er is nog soep iig.

De camping in Skiboth

We rijden meer landinwaarts, is rustiger rijden dan de kustroute.  Vind ik best prettig. De bochten en de hoogteverschillen zijn hetzelfde. Maar bij iedere bocht heb ik nú niet het gevoel dat ik in zee zal belanden. Het is uitgestrekt, groen en doet me denken aan Zwitserland met zijn bergen en de grote groene valleien er tussen.

Prachtige groene route

Gisteravond hadden we het idee opgevat om de route iets te wijzigen. We zouden via het vaste land naar Andenes gaan. Maar bij het bekijken van de kaart, bedachten we om de reis te vereenvoudigen en met de veerboot naar Andenes te gaan. Van Gryllefjord is er een boot, die er 1 uur 40 min over doet. Dus gaan we wel eerst naar de Waterval, die we gepland hadden, 20km extra " ommetje" en dan via de E6 richting Gryllefjord.

Bardufoss watervalBardufoss

Zie ook in de video's. Als we in de buurt komen van de waterval zien we onderweg al een flink verval, we stoppen en komen alvast in de moed. Het dondert met veel geweld naar beneden. Prachtig, dat belooft straks wel wat! Een vreemde slechte weg brengt ons naar een parkeerplaats, daar waar we via een wandelpad diverse mooie uitzichtpunten zouden hebben.

We zien de waterval waar we voor kwamen op afstand, als we op privé terrein staan. Het wandelpad konden we niet vinden. Dus lopen we de weg uit naar beneden, maken een paar simpele foto's en gaan dan maar terug naar boven. Dan zien we toch een pad lopen het bos in....hier soms? We lopen een eindje het pad af, het wordt steeds krapper en tenslotte blijft er een pad over voor een persoon, bagger, blubber etc . Dát gaan we niet doen. In de camper terug gekomen maken we soep en zien wij meer mensen stoppen en op zoek gaan naar het wandelpad. Gelukkig...het lukte het hen ook niet! Teleurgesteld rijden we terug naar de E6, zonde van de tijd en de kilometers. Maar er komen nog meer bijzonder mooie watervallen, lees ik overal. De zon komt er inmiddels door, heerlijk. Maakt alles net iets leuker. Bij Burger King in een dorpje stoppen we om iets te eten. Jaja, dat vergt toch enige kennis van het bestellen. Hoe doen ze dat hier? In het Noors.. aan wie vraag ik hulp.....en tuurlijk komt het goed. Met 2 dikke vette hamburgers (ieder één) vullen we onze maag. Een beker melk maakt het compleet. En dan nu op weg naar de veerboot. We steken een paar keer een brug over.

De  Gisundbrug , tussen Finnsnes en Senja

En dan komt de haven in beeld. Ehhhh, ehhh, hoe zit dat hier? Ticketshop? Wachtrij? Waar moet je in de rij aansluiten? Met dat alles hebben we geen ervaring, alleen de ferry van Duitsland naar Denemarken.  Dat liep subliem. Maar hier. Er staan 5 opstelstroken van ieder 6 plaatsen en daarna......eigenlijk niks. Alles staat vol, de boot gaat om 19 uur en het is nu14.30u. Hoe moet dat? Voor ons reed een camper, waar nederlanders uitkwamen, die hielpen ons op weg. Zij hadden ervaring. Je gaat er zo goed en zo kwaad als het gaat, er achter staan! Wat zij deden, doen wij ook en zo ontstaat er een strook aan auto's en campers , door het haventje heen.

Bij de ferry, wachtende....

We blijven in de camper zitten en zien wel wat er gaat gebeuren, onze hollandse buren vermoeden dat de tickets aan boord moeten worden gekocht, omdat je hier niets ziet waarvan je kunt denken dat je daar zou moeten zijn. De zon schijnt, ik maak het verslag. Een patat-tent op het terrein doet goede zaken, dus gaan we daar straks nog iets te eten halen.

Zicht vanuit de haven op de bergen om ons heen

Mijn uitzicht op een deel van de haven is prachtig. Natuurlijk ook hier. Het wordt al zó gewoon. Het is overal zó mooi hier! Ik maak er foto's van, maar weet niet of ik ze kan versturen bij het verslag. Ook vandaag probeerde ik meermaals de foto's van gisteren toe te voegen. Maar is nog steeds niet gelukt. Ik ben benieuwd of dat vanmiddag of vanavond nog goed gaat komen. Inmiddels is het 19.45 uur en weten we dat wíj niet met de boot mee konden. En staan we als eerste in het vak voor morgenochtend 11 uur......! Wat spijtig! Dus slapen we hier in de camper in de haven van Gryllefjord. Ook nú lukt het me nog steeds niet om foto's mee te sturen. Dus gaat het verslag weg zonder de foto's van de waterval etc.

Fijne avond en groetjes van ons

1. Henk Ufkes:
    9 juni 2025
    Toch weer heel wat gezien en beleefd. De oversteek met de Ferry zal vast ook prachtig zijn met uitzichten op de eilanden en de kust. Als het goed zicht is kun je de uitlopers van gletsjers zien vanaf de Ferry.
  2. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    9 juni 2025
    We zijn benieuwd, weer een andere ervaring, denk ik. Lijkt me ook heel mooi.
  3. Fred:
    9 juni 2025
    Jammer dat het vandaag niet lukte, maar morgen weer een nieuwe kans.
    De aanhouder wint, ook in Noorwegen.
  4. Gerard en Paula naar de Noordkaap:
    9 juni 2025
    Het was jammer, maar we zijn niet de enige, het hele terrein stond om 19.30 al weer vol, dus diegene die daarna nog binnenkomen, moeten dus wachten tot morgen avond 19 uur! Ook geen feessie.