Dag 32
6 juni 2025 - Lampe Øvre, Noorwegen
SORRY, wegens zeer slecht internet, lukte het niet om dit verslag gisteren te versturen. Nú, vrijdagochtend 11.13 is het klaar. Video's komen nog. Ook daarvoor geldt: internet!😆
Donderdag 5 juni. Nog even terugkijkende op gisteren!
We gingen op pad, de zon scheen, nog eventjes Nora, op het veld een plasje laten doen. Je weet niet wat er tenslotte nog op je weg komt. En al zeer snel zagen we links en rechts én voor ons op de weg rendieren, grote en kleine.
Éen maal ging onze voorganger op zijn rem, voor een plots overstekend exemplaar, niet alleen. En wat ik toen zag😍🥰😍🥰, zó schattig. Een piepklein kalfje naast de moeder. Misschien nét geboren, of 1 of 2 dagen oud. Zo'n kleintje hebben we niet meer gezien.
En dan komt de Noordkaap tunnel.... die bijzondere tunnel, waar we al over hadden gelezen 6.8 km lang en 212 meter onder het wateroppervlak met hellingen van 10% !! Daar moet ik verder niet over nadenken! My worst nightmare! Ook Gerard was tenslotte blij dat we er weer uit waren. Het was er erg rustig. Dus rustig gereden. En natuurlijk kwamen we ook hier weer een fietser tegen. Met een erg goede knipperende achterlamp!
We waren onderweg naar de Noordkaap, maar moesten ook nog naar een garage ivm het olielampje. Dat ging niet zomaar....! In Honningvåg, stopten we bij de eerste mogelijkheid: "straks, we zitten aan de koffie, ½uur later...."er komt zo iemand bij....ik heb het hardstikke druk". Weer ½uur later. "Nee hoor, geen tijd!" Zó ging dat bij nummer 2, dus óók ! Alleen zaten zij aan de lunch!😉. Dan gaan we verder via de 1ste supermarkt sinds.....150km, denk ik! Wat is het hier duur, enorm! Niet opletten, gewoon doorgaan!!!
Ook wandelaars zien we regelmatig.
Ook in de velden, waar parkeerplaatsen zijn, beginnen vermoedelijk wandel routes. Daar zie je nl meer liefhebbers in het veld. De weg was erg slecht, slecht wegdek. Kilometers....lang tot aan de Noordkaap. Heel veel bochten erin. Na de zoveelste bocht, zit er een landbouwmachine vóór onze voorganger...... ! Die nauwelijks vooruit kwam!!! Inhalen was geen optie, dus duimen we maar dat het goed gaat. Traag sukkelen we de berg op. Er volgen achter ons nog 3 touringcar bussen, allemaal afwachtende wat komen gaat. En ja hoor ineens, na vele kilometers klamme handen, kwam er één bus die het aandurfde te gaan passeren, er was genoeg zicht op de weg vóór ons,dus.... toen ging iedereen het voertuig voorbij, pffff!
Maar een goede chauffeur draait daar zijn hand niet voor om. Hellingen van 8 en 10% erin! Ik doe dan ook maar regelmatig mijn ogen dicht. Maar als ik ze open doe...Wauwww. sneeuw afgewisseld met bevroren meren hier en daar. Watervalletjes springen spontaan uit de rotsen. Grote partijen, kleine stroompjes, vele naast elkaar. Dan weer een kolkende rivier! Dan hou je toch je ogen maar open. En dan ineens, wordt het heel wijds, glooiend, koud, voelt als wintersport, terwijl de temp niet onder de 10° komt.
Zo mooi, staat ook op een van de bijgevoegde video's. En dan uiteindelijk komt het centrum in beeld. Met een giga parkeerplaats vol met campers😵😵😵😵😵. Mensen zitten met stoeltjes naast hun camper, vakantie te houden in het zonnetje! Apart. Misschien wel 100 stuks of meer!
We lopen de groene vlakte op, wat een ruimte..zie video....kleine rose bloemetjes zie ik. Foto! Wandelaars overal. Mooi!
Natuurlijk doen wij wat iedereen daar doet, foto's maken. Bij de Globe, en de nodige herdenkings punten..........!
Daarna gaan we naar binnen, het bezoekerscentrum is ruim opgezet.met een panorama film. Een ruimte waar de 4 jaargetijden op de Noordkaap uitgebeeld wordt. Met passend geluid bij de schitterende beelden. Ook zie je voorstellingen achter glas, uitbeeldende de tijdgeest vanaf het jaar....1500, de moeite waard dus.
Daarna warme chocomel én de souvernirwinkel nog. We keren voldaan terug naar Nora in de camper. 't Dakluik had natuurlijk open gestaan,want de zon scheen de gehele middag uitbundig. Wat een dag! Super.
Moe maar voldaan komen we op de eerste de beste camping aan. Waar we net als veel andere bezoekers, gewoon naast de camper in de zon gaan zitten. Nora aan de lijn, kan ze ook de benen strekken. We eten wat, daarna koffie, thee en komen bij van dit avontuur. De afsluiting van weken lang op reis zijn naar.....!
We blijven nog lang, inmiddels binnen, zitten. Te wakker om naar bed te gaan...de adrenaline!!
Er komen nog steeds campers binnen als we om 0.30 uur toch naar bed gaan. Heel apart....? Geen slagboom? Illigale overnachtingen? Geen idee.
Mijn zusje die hier dus 2 jaar geleden was., raadde me aan om snachts een foto van de zon te nemen!! Had ik al eerder gedaan, maar hier moest het bijzonderder zijn! Nou, om 23 uur werd het bewolkt dus, wél foto, géén zon!😂
Vandaag: moe en slaperig ( ik dus) gaan we op weg naar Alta. Het is een saaie grauwe dag, wat een verschil met gisteren. Weer door diezelfde tunnel terug. Je kunt nl alleen dezelfde weg terug, vanaf de Noordkaap, tot aan de spiltsing richting Alta! ± 150 km schat ik.
Hier ligt duidelijk meer sneeuw, je rijdt meer landinwaarts. Het water van de zee is totaal uit beeld. Het zijn veelal bevroren meren! De weg na de afslag, nu de E69 weer, is beter onderhouden, dus rijdt prettiger. Ook minder hellingen en bochten, ik sluit een poos mijn ogen. Na nog een stop, gaan we op zoek naar een lpg vulstation. We hebben nl al een aantal dagen niet voldoende gas meer. Waardoor geen kachel, en subtiel te gebruiken bij het eten koken. Dat was niet eenvoudig. Die stations zijn nl dungezaaid in Scandinavië. Maar in Alta moest het lukken en dat was ook zo. Dus bij kou.....de verwarming weer aan. En dan nog...het olielampje!
Wederom een garage vinden....! Wederom niet gelukt! De laatste, was een speciale camperdealer, die dus ook geen tijd had, raadde Gerard aan er maar niet al te moeilijk over te doen. Alles in de gaten te houden; deed hij al natuurlijk, en dan moet het gewoon mogelijk zijn om Nederland te halen. Dus....! Klaar! Zonde van onze tijd.
We stoppen met dát probleem. We hadden wél steeds contact met de campereigenaar. Die ook allerlei informatie opzocht op internet en ons ook adressen van garages in Noorwegen aanleverde. Hij weet van onze beslissing, begrijpt het en hoopt er ook op dat het goed blijft gaan.
Dus gaan we weer verder met onze plannen. Terwijl wij de camper neerzetten, begint het te regenen. Het stort 3 uur lang van de lucht! Jammer.
Geen Probleem: ik doe een lekker tukkie. Gerard relaxt in de stoel. Nora languit onder tafel.....Rust! Voordat we gaan slapen kwam de zon tussen het wolkendek door.....prachtig.....het is dan 23.15 uur.
We staan op een camping in Alta. En blijven hier een paar dagen. Relaxen etc etc. Dat betekent ook een paar dagen geen verslag.
Daarna komen we weer terug met een nieuw verslag iedere dag.
Fijne avond en....groetjes

En Paula...niet te vaak je ogen dicht knijpen onderweg want dan mis je misschien juist het allermooiste 🤪